Als echte oer Hollander ben je niet vies van tradities en ga je komende dagen vast genieten van heerlijke oliebollen. Wij trakteerden onszelf vast op echte Niekarkse oliebollen uit de binnenstad. Om heerlijk te proeven en onze bevindingen met jou te delen. Over smaak valt niet te twisten. Of toch wel?

In onze binnenstad kun je vanaf vandaag op veel verschillende plekken oliebollen kopen. Zover ons bekend, scoor je dit jaar je oliebollen bij:

Bakkerij Schreuder
Brood- en banketbakkerij van Montfrans
Bakkerij Ten Have
Bakker Bart
Bakkerij van Looijengoed
Bakkerij Knevel

Speciaal voor onze oliebollentest, gingen we al voor de Kerst op pad. Behalve Bakkerij Schreuder, konden alle andere bakkers ons al voorzien van oliebollen. Onze conclusie? Voor lekkere oliebollen hoef je Nijkerk niet uit. Het Lekker Nijkerk testpanel heeft genoten! Wij delen in deze blog de testresultaten met jou.

Noot van de redactie: onze testresultaten zijn niet te vergelijken met de grote landelijke oliebollentest. Wij hebben op één moment oliebollen gekocht bij de Nijkerkse ondernemers. Om de test nog beter uit te voeren, zouden we op verschillende dagen bij dezelfde bakker oliebollen moeten kopen en testen. Dat idee bewaren we voor volgend jaar.

Ons testpanel
Aan ons testpanel lag het niet. Wij hebben twee experts uit de bakkerijwereld weten te strikken. Daarnaast bestond het panel uit echte oliebollenliefhebbers, zoals jij en ik. Een belangrijke regel was dat ze niet met elkaar mochten praten tijdens de test. Ze keurden de smakelijke bollen op uiterlijk, structuur en smaak. Benieuwd welke oliebol als favoriet uit de test kwam? Lees dan snel verder!

Oliebol van Brood-en Banketbakkerij van Montfrans

Wat betreft zijn uiterlijk is de bol opvallend donkerder dan de andere oliebollen.

Het is een robuuste, mooi ronde oliebol. Er blijft een normale hoeveelheid vet achter op onze vingers. De bol voelt stevig aan en smaakt wat droog, er lijkt iets een anijs-achtige smaak aan te zitten in vergelijking tot de andere oliebollen. Wel is de bol lekker zoet en scoort hij als gemiddeld cijfer een 7.

Bakkerij Knevel

De korst van de bol van Knevel is opvallend anders dan van de andere oliebollen. Dit is de meest krokante bol van allemaal. Hij is mooi goudbruin van kleur en bevat grote krenten. Volgens ons testpanel is de bol lekker luchtig. Er werd zelfs meermaals gezegd dat dit precies is zoals een oliebol hoort te zijn. De combinatie van de stevige korst en luchtige binnenkant maakt dat deze oliebol als gemiddeld cijfer een dikke 8 scoort.

Bakker Bart

De oliebol van Bakker Bart scoort op uiterlijk minder goed dan zijn concurrenten, hoewel de bol wel lekker robuust is en grote krenten bevat. De oliebol laat opvallend meer vet achter op de vingers van het testpanel. De bol blijkt ook wat taai te zijn en is het minst zoet van alle geteste oliebollen. Deze bol krijgt van het testpanel een 6.

Bakkerij van Looijengoed

Het testpanel vindt de bol een mooie kleur hebben en gladde structuur. Deze bol laat het minst vet achter op de vingers van de testers. De binnenkant van de bol is ietwat droog, maar de smaak is mals. De bol mist iets zoetheid en krijgt als gemiddeld cijfer een 7,7

Bakkerij Ten Have

De oliebollen van Bakkerij Ten Have zijn opvallend kleiner dan van de andere bakkers. Ons testpanel vindt de bol ietwat bleek, maar wel mooi rond. De bol is lekker zacht en laat een gemiddelde hoeveelheid vet achter op de vingers van het testpanel. De structuur van de binnenkant van de bol bevalt goed en hij smaakt gemiddeld zoet. Al met al krijgt deze oliebol van het testpanel als gemiddeld cijfer een 7,5.

Kortom; ons testpanel heeft gesmuld van alle oliebollen. Maar als echte favoriet kwamen de oliebollen van Bakkerij Knevel als winnaar uit de test. Een favoriet die opviel vanwege zijn krokante korst en goede structuur vanbinnen.

Over smaak valt niet te twisten; wij zijn benieuwd welke Nijkerkse oliebol jouw favoriet is. Daarom geven wij jou als tip: proef ze allemaal! Dat wordt een lekkere jaarwisseling!