Varend erfgoed in Nijkerk

Dit jaar is het de dertiende editie van de Nijkerkse Sleepbootdagen. Met acht organisatieleden en een klein team van vrijwilligers wordt er hard gewerkt om het evenement elk jaar weer tot een succes te maken. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Wie organiseert het? Even bellen met Belinda van der Horst, een van de medeorganisatoren.

“Mijn man en ik hebben zelf een sleepboot. Al snel sluit je je dan aan bij andere liefhebbers. Zo kwamen we terecht bij Vereniging De MotorSleepboot (VDMS). Zij organiseren de nationale sleepbootdagen. Er worden ook regionale sleepbootdagen georganiseerd door lokale coördinatoren, maar met hulp van de VDMS.  Zij verzorgen dan bijvoorbeeld de inschrijving van de sleepboten. Zo kregen wij de vraag om dit naar Nijkerk te halen. Verder vinden we het belangrijk dat er wat gebeurt in de Havenkom. Het kan soms een onaantrekkelijke plek zijn. Er is weinig recreatie en er gebeurt gewoon niet heel veel.

Bovenal zijn we gewoon trots op het varend erfgoed. Er komen die dag ongeveer 45 sleepboten en die willen we laten zien aan het publiek. Vroeger was er in het algemeen niet veel belangstelling voor varend erfgoed, maar dat wordt elk jaar weer meer. Mede omdat er steeds meer bij komt.

Vrijdagavond beginnen we met muziek. Zaterdag wordt het evenement officieel geopend door de burgemeester en twee speciale gasten. Dit jaar zijn dat Gerard van den Tweel en Chris Nieuwpoort. Na de opening is er van alles te doen. Het eerste jaar konden de mensen alleen maar naar de sleepboten kijken, maar nu gebruiken we ook het terrein rondom de Havenkom. Hier kunnen bezoekers genieten van allerlei kraampjes en er is muziek en dans. Daarnaast komt de oldtimer club, een smid uit Elburg en nog veel meer. Op zaterdag is er ook het ‘Muzikaal & Maritiem festival’ in Nijkerk. Een van de podia hiervoor komt in de Havenkom te staan.  Mooi dat dit zo gecombineerd kan worden!

Dit jaar wordt het extra bijzonder. Er komt een prachtige boot van de landmacht, namelijk ’Het RijksVaartuig 29’, een voormalig sleep- en bergingsvaartuig. Bezoekers mogen een kijkje nemen op dit schip.

En dit is precies wat het evenement ook zo leuk maakt. Er is van alles te doen, het is een evenement voor het hele gezin. Vaders naar de boten, moeders naar de havenmarkt en er zijn kinderactiviteiten. De variatie en combinatie van varend erfgoed met wat er op de kade afspeelt maakt het een uniek evenement.”

Meer informatie lees je op de website van de Nijkerkse Sleepbootdagen

© 2023 All rights reserved | Webdesign Perron18 | Ontwikkeling Embite Privacybeleid | Sitemap | Login