Lekker Niekarks

20 februari 2020

Kom jij uit Nijkerk? Dan heb je ongetwijfeld al heel vaak mensen Niekarks horen praten. Wat vinden de Nijkerkers eigenlijk de leukste Nijkerkse woorden, oftewel, Lekker Niekarks? Wij plaatsten onlangs een oproep op onze Facebookpagina en onze Instagram. Op deze pagina vind je een overzichtje van de leukste, grappigste en meest gebruikte Niekarkse woorden. We geven er ook een uitleg bij, dus als je het Niekarks nog onder de knie moet krijgen, ben je hier aan het goede adres!

– Lanteernpoal

De betekenis van dit woord is natuurlijk eenvoudig te raden. Toch is dit woord zeker de moeite waard om te vermelden, want het laat iets heel kenmerkends zien van het Niekarks dialect. Veel woorden eindigen op -oal. Je spreekt dit uit als -ahl-. Loop maar eens een middagje rond in het centrum van Nijkerk: je gaat dit veel terug horen.

– Kiekesuut

Als je dit leest, den denk je waarschijnlijk: ‘huh’? Waar staat dit voor? Spreek dit woord eens hardop uit en je ziet het direct: kijk eens aan, oh nee, kijk eens uit 😉

– Deere of Deeretje

Ben je een vrouw? Dan ben je in Nijkerk ongetwijfeld weleens ‘deere’ of ‘deeretje’ (je spreekt het uit als: dìhre) genoemd. Het is niets meer dan een leuke, lieve naam voor vrouw of meisje. Klinkt schattig, vind je ook niet?

– Wullie

Sommigen zijn van mening dat ‘wullie’ echt Lekker Niekarks is, anderen zeggen dat het iets Veluws is. Hoe dan ook, het is een leuk woord om te gebruiken en de Niekarkers kunnen er wat van. Waar het precies voor staat? Dat is heel eenvoudig: wij. Waar wullie dan precies vandaan komt, is ons een raadsel; maar we begrijpen natuurlijk maar al te goed waarom we het gebruiken. Het klinkt gewoon lekker!

– Noar je nest!

Tsja, wanneer de kinderen vervelend waren, werd er in Niekark nog weleens geroepen: Noar je nest! 3x raden wat dit betekent.. Het spelen was in ieder geval voorbij.

– Muziek in het Lekker Niekarks…

Een echte Niekarker is natuurlijk wel op de hoogte van de enige echte Niekarkse band. Mocht je niet uit Nijkerk komen, luister dan eens naar Ritn Ditn. Deze band zingt volledig in het Niekarks. Ze treden zelfs internationaal op! In dit filmpje kan je zien hoe ze te gast waren bij Voetbal International:

Nog meer Lekker Niekarks?

Ontbreekt er volgens jou nog iets op deze pagina? Stuur dan een mailtje naar [email protected], dan voegen we het toe, of nemen we het mee in een volgende blog.