De mooiste wandelroutes en fotolocaties van Nijkerk!

22 juni 2020

De mooiste wandelroutes en fotolocaties van Nijkerk

DOOR: KIMBERLY VAN KESTEREN

Als Nijkerker weet ik als geen ander hoe leuk en mooi de stad is. Maar wát maakt Nijkerk zo mooi? Wat zijn aanraders betreft wandelen en waar zijn de mooiste fotolocaties te vinden? Lees dit artikel snel verder voor de allermooiste locaties in Nijkerk!

Nijkerk staat bekend om de prachtige natuur. Dat kan ook niet anders, want de gemeente is onderdeel van de Veluwe. Jaarlijks trekken hier veel toeristen naartoe om de prachtige natuur te bewonderen en van dichtbij te zien. In dit artikel staan de mooiste locaties om te wandelen en te fotograferen.

KLOMPENPADEN

Pak je wandelschoenen en rugzak maar uit de kast! Wandelen over klompenpaden betekent: de mooiste wandelingen door de provincies Gelderland en Utrecht. Wat is er nou lekkerder dan struinen door het weiland, kleine doorsteekjes ontdekken en na afloop een kopje koffie drinken bij een boerenerf? Geniet tijdens het wandelen lekker van de rust, de frisse lucht en de relaxte sfeer van de klompenpaden. Ontdek daarnaast het mooie buitengebied van Nijkerk. De klompenpaden worden ontwikkeld door verschillende vrijwilligers en worden door andere vrijwilligers onderhouden. Door deze samenwerking is het mogelijk om het boerenlandschap toegankelijk te maken. Hoe bijzonder is dat?!

Er zijn verschillende paden die je kan volgen, zoals het Kruishaarderpad en het Appelpad. Ook is er een Klompenpad Kids geopend. Deze routes zijn allemaal te vinden op internet. Klik hier voor meer informatie over de routes.

STADSWANDELING

Zin in een typisch Nijkerkse wandeling? De Nijkerkse stadswandeling geeft een uniek kijkje in de historie van de stad. Breng onder leiding van een stadsgids bezoekjes aan de highlights van Nijkerk. Tijdens deze wandeling kom je onder andere Nijkerkse pakhuisjes, de Grote Kerk en het Weeshuis tegen. De stadswandeling valt goed te combineren met het beklimmen van de ‘mooiste toren van Nederland’.

Het startpunt van de wandeling is aan de Holkerstraat. Uiteraard is er tijdens de wandeling tijd voor een bakje koffie met iets lekkers erbij. Een echte Nijkerkse lekkernij is een torennaartje en mag zeker niet ontbreken tijdens het maken van de stadswandeling. Het plein van Nijkerk is dé culinaire hot spot van Nijkerk waar je veel gezellige terrasjes kan vinden.

De stadswandeling is te boeken bij Museum Nijkerk of via deze website.

DE POLDER

Polder Arkemheen is een van oudste polders van Nederland en is ontstaan in 1863. Wandel over de dijk en geniet van de rust, de groene weilanden en spot de verschillende dieren die er te zien zijn. Zeker voor de vogelspotters is dit echt een aanrader.

Het is ook mogelijk om een bezoekje te brengen aan het stoomgemaal. De polder is zeer kenmerkend Stoomgemaal Arkemheen, dat het enige nog werkende stoomgemaal in Nederland is. Het is van dinsdag tot en met zaterdag te bezichtigen. 12 dagen per jaar is het speciaal voor publiek in werking, dus ‘onder stoom’ te zien.

Stoomgemaal Arkemheen

Tip: Het is het makkelijkste te starten met je wandeling vanaf de parkeerplaats van het stoomgemaal.

FOTOGRAFIE

Wat fotografie betreft is Nijkerk zeer fotogeniek. Verschillende locaties zijn de moeite waard om naartoe te gaan met het fototoestel in de aanslag.

De polder is natuurlijk echt een aanrader wanneer het gaat om fotografie. Daar zijn onder andere het stoomgemaal, prachtige groene weilanden en verschillende dieren te vinden. Elk seizoen is heel erg geschikt om vogels te fotograferen. Behalve rietvogels, grutto’s en tureluurs zijn er ook reigers, torenvalken en roofvogels te vinden. Het landschap is ook zeker de moeite waard om plaatjes van te schieten. De combinatie van land en water maken de polder erg aantrekkelijk voor fotografen die graag landschappen fotograferen. Naast de vele vogels zijn ook de aparte gebouwen een mooie toevoeging aan je foto. Dit zorgt voor een herkenbaar plaatje.

Grutto polder arkemheen

Daarnaast is het Erkermederstrand een prachtige plek voor een wandeling, maar ook voor een mooie fotoreportage. Langs het water en over de dijk is er genoeg te zien. Ook honden zijn hier van harte welkom om lekker los te lopen! Dus… Waar wacht je nog op?