Zaterdagmiddagmuziek met Kamerkoor Vocaliber uit Huizen

Datum en tijd

Van: zaterdag 14 maart om 16:00

Beschrijving

Zaterdagmiddag 14 maart is er weer een concert, dit keer met het Kamerkoor Vocaliber onder leiding van dirigent Richard Vos. Zij worden begeleid door Cees-Willem van Vliet (uit Amersfoort) op het orgel.

Zij zullen muziek uit verschillende periodes ten gehore brengen van Franz Liszt (1811-1886) Via Crucis Die 14 Stationen des Kreuzweges, Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) Aus tiefer Noth schrei’ ich zu dir; op. 23 Nr. 1 (psalm 130), Johann Michael Bach (1648-1694) Nun hab ich überwunden en Das Blut Jesu Christi en van Vic Nees (1936-2013) De profundis clamavi (psalm 130 : 1, 2).

Het concert in de kerk aan de ds Kuypersstraat 2 begint om 16.00uur. De kerk is open vanaf 15.30 uur. De toegangsprijs € 8,00 incl. een consumptie. Tot en met 14 jaar is de toegang gratis.
Na afloop van het concert is er koffie, thee of een frisdrankje.

Kamerkoor Vocaliber uit Huizen is in februari 2011 in de huiskamer van dirigent Richard Vos van start gegaan met een klein groepje enthousiaste zangers. Er werd gelijk begonnen met een serieus werk, een dubbelkorige Nederlandse Matteüs Passie, gecomponeerd door Richard. Deze is in april 2011 uitgevoerd met de Cantorij uit Baarn, tevens onder leiding van Richard.

Vocaliber richt zich hoofdzakelijk op de concertpraktijk. Het koor wil een zo breed mogelijk en uitdagend repertoire brengen, van Sweelinck tot aan hedendaagse muziek waaronder de composities van eigen dirigent. Vocaliber is een kamerkoor voor gevorderde zangers. Er wordt verwacht dat thuis de noten worden ingestudeerd zodat er tijdens de repetities muziek gemaakt kan worden. Het koor wil uitgroeien naar maximaal 20 zangers.

Cees- Willem van Vliet (1980) studeerde orgel en kerkmuziek bij Jan Raas en Reitze Smits aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en behaalde met grootste onderscheiding zijn masterexamens orgel aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij studeerde bij Joris Verdin. Hij behaalde aan hetzelfde instituut ook zijn meestergraad koordirectie bij Luc Anthonis en studeerde klavecimbel bij Ewald Demeyere. Daarnaast studeerde hij enige jaren theologie aan de universiteiten van Utrecht en Leiden.
Hij werkte jarenlang als kerkmusicus met mensen met een verstandelijke beperking en deed onderzoek naar kerkmuziek, liturgie en sociale integratie. Zijn veelzijdige praktijk met koren en instrumentalisten, vieringen en concerten was zondermeer uniek te noemen. Een weergave van die praktijk vond zijn beslag in een tweetal CD opnames (‘Elke zondag is een feest’ met de verschillende koren van de instelling en ‘Noorderlicht’ met hoboïst Theo-Hans Kuyvenhoven).
Sinds 2012 is Cees-Willem cantor-organist van de Bergkerk in Amersfoort. Naast de wekelijkse vieringen waarin hij de Bergkerkcantorij dirigeert of de orgels van de Bergkerk bespeelt, zette hij daar de serie ‘Muziek op de Berg’ in de steigers, waarin zowel oude muziek in historische setting wordt als ook nadrukkelijk aandacht is voor nieuwe muziek en liturgisch en kerkmuzikaal experiment. Per 1 mei 2014 is hij tevens organist van de Lutherse Kerk in Amersfoort, waar hij mee vormgeeft aan de zoektocht naar nieuwe vormen van kerk zijn en het vieren van liturgie.
Naast zijn werkzaamheden als kerkmusicus geeft Cees-Willem concerten als organist en klavecinist en is hij een veelgevraagd begeleider van de meest uiteenlopende koren en solisten. Hij geeft ook lezingen en workshops over kerkmuziek, liturgie en sociale integratie en schreef columns voor het tijdschrift ‘Muziek & Liturgie’, waarvan hij thans redactielid is. Hij is dirigent van Gemengde Zangvereniging Vriendschap in Berkenwoude en mede-oprichter en dirigent van het Nieuw Krimpenerwaards Kinderkoor.
In zijn werk als musicus heeft hij een grote voorliefde voor het uitvoeren van nieuw repertoire en het plaatsen van oude muziek in de originele context. De eerste liefde leidde onder andere tot het verzorgen van prijswinnende premières in Kortrijk (B) en Kampen (NL), het laatste in een tweetal bijzondere reconstructies van Noord-Duitse orgelvespers en een viering van het Middeleeuwse feest van Martinus Translatie, een vaardigheid die hij ook in het kader van de serie Muziek op de Berg weer ter hand heeft genomen.

Richard Vos (1969) is op negenjarige leeftijd begonnen met orgelles. Van 1987 tot en met 1993 studeerde hij aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht waar hij de diploma’s voor de hoofdvakken Orgel en Kerkmuziek behaalde. Zijn docenten waren o.a. Kees van Houten, Bernard Winsemius en Jan Welmers voor Orgel, Arie Eikelboom, Anton Vernooij en Jan Jansen voor Kerkmuziek. Aansluitend ging hij Muziekwetenschappen studeren aan de Rijksuniversiteit, eveneens in Utrecht.
Tijdens de zomer van 1991 volgde hij in Toulouse masterclasses orgel bij o.a. Xavier Darasse, Jan-Willem Jansen en Harald Vogel.
Van 1991 tot en met 2019 was Richard Vos Cantor-organist van de Pauluskerk in Baarn. Vanaf zijn vijftiende jaar is hij werkzaam als organist in Huizen, momenteel als organist van de Nieuwe Kerk. Van 1990 tot en met 2008 leidde hij het Vocaal Ensemble Cantare. Dit ensemble was regelmatig te horen in het NCRV-radioprogramma Woord op Zondag. Ook als organist is hij regelmatig te horen bij hetzelfde programma. In 2011 richtte Richard het kamerkoor Vocaliber op, een vocaal ensemble met geschoolde zangers.
Richard heeft een privélespraktijk in Huizen en omgeving en is regelmatig te horen als concertorganist.
Richard is ook actief als componist van kerkmuziek. Zo componeerde hij in 2010 een dubbelkorige Matteüs Passie welke in het voorjaar van 2011 in de Pauluskerk in Baarn voor het eerst werd uitgevoerd door de Cantorij uit Baarn en Vocaliber uit Huizen. In 2013 heeft Richard opnieuw een Nederlandse passie gecomponeerd. Deze Johannes passie is zowel in Baarn als in Huizen door een enthousiast publiek ontvangen.
In het najaar van 2012 is een CD opgenomen met vocale en instrumentale composities van Richards hand.
Als zanger is hij actief in de Domcantorij in Utrecht. In 2007 is hij begonnen met het volgen van cellolessen.

Contact

Locatie Nijkerk
Adres Dominee Kuypersstraat 2 Nijkerk
Email [email protected]

Deel deze activiteit


Terug naar activiteiten

© 2022 All rights reserved | Webdesign Perron18 | Ontwikkeling Embite Privacybeleid | Sitemap | Login