VUN muzieklezing: Bachs Weihnachtsoratorium

Van: donderdag 08 december om 19:30
Tot: donderdag 08 december om 21:30

Het Weihnachtsoratorium (Kerstoratorium; Oratorium Tempore Nativitatis Christi) is een oratorium, bestaande uit zes afzonderlijke, maar inhoudelijk verbonden werken, soms aangeduid als cantates, geschreven door Johann Sebastian Bach voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735.

De teksten zijn ontleend aan het Evangelie volgens Lucas en het Evangelie volgens Matteüs en waarschijnlijk geschreven door librettist Picander (pseudoniem van Christian Friedrich Henrici).

Cantate en oratorium

De zes delen van dit ‘Oratorium’ functioneerden als cantate gedurende de zes vieringen die in de Kersttijd (tussen 25 december en 6 januari) in Leipzig werden uitgevoerd. Toch is het volgens Alfred Dürr onjuist om, zoals wel gebeurt, de afzonderlijke delen van het Kerstoratorium als cantate aan te duiden. Ook al werden ze apart uitgevoerd, ze staan niet los van elkaar. Ook Bach spreekt niet van cantate, maar van deel. Bach en de librettist leggen ook geen verband met de Bijbelpassages die voor de betreffende dag voorgelezen moesten worden – wat bij een cantate meestal wel het geval is – om een continue verhaallijn tussen de delen te behouden.

Het Kerstoratorium ontstond in dezelfde periode als de twee andere werken die Bach als oratorium aanduidde: het Hemelvaartoratorium en het Paasoratorium. De drie oratoria hebben een doorlopende actie gemeen. In het Paasoratorium wordt dit bereikt door de introductie van een quasi-dramatisch spel van mensen die ‘live’ verslag doen van de Opstanding en de emoties die dat bij hen veroorzaakt. In het Kerst- en Hemelvaartoratorium is er een verteller, de evangelist.

Piet Phillipse dirigent en organist neemt ons mee achter de muziek van Bach.

Kosten deelname € 8,50
Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld. Een kaartje aan de deur kopen is mogelijk (alleen pin) VOL = VOL

Locatie Nijkerk
Adres Frieswijkstraat 99 Nijkerk