VUN Literatuur lezing: A Christmas Carol van Charles Dickens

Datum en tijd

Van: donderdag 15 december om 19:30
Tot: donderdag 15 december om 21:30

Beschrijving

Charles Dickens leefde van 1812 tot 1870 en is de bekendste en invloedrijkste Engelse schrijver uit de 19e eeuw. De wereld die Dickens beschreef was vooral de wereld van zijn vroegste jeugd.

Ebenezer Scrooge is één van de bekendste creaties van Dickens. Scrooge is gierig, altijd onvriendelijk en onaardig tegen mensen. Overal waar hij verschijnt, daalt de feestvreugde, zelfs met Kerstmis!

Maar wat is het verhaal achter het bekende verhaal?
A Christmas Carol verscheen op 19 december 1843 en was reeds uitverkocht op de 22e. De eerste versie was geïllustreerd door John Leech. Het boek was onmiddellijk een succes, met een verkoop van 6000 exemplaren binnen een week.

Het boek kwam uit in een periode dat de oude tradities van Kerstmis steeds minder in ere werden gehouden, en nieuwe zoals het versturen van kerstkaarten hun intrede deden. Mogelijk sloeg A Christmas Carol mede daardoor aan. De thema’s van het verhaal, sociaal onrecht en armoede, de relatie daartussen en hun oorzaken en gevolgen, zijn terugkerende thema’s in Dickens’ werk. De illustrator van de eerste editie, John Leech, was ook een politiek radicale kunstenaar.

Dickens speelde in op het succes van A Christmas Carol door in 1844, 1845, 1846 en 1848 ook kerstverhalen te publiceren: The Chimes, The Cricket on the Hearth, The Battle of Life en The Haunted Man and the Ghost’s Bargain.

Ojon vertelt normaal het verhaal van Dickens in het Dickenskabinet in Deventer. Nu komt hij naar Nijkerk en neemt ons mee naar A Christmas Carol en de wereld van Charles Dickens.

Kosten deelname € 8,50
Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld. Een kaartje aan de deur kopen is mogelijk (alleen pin) VOL = VOL

Contact

Locatie Nijkerk
Adres Frieswijkstraat 99 Nijkerk
Telefoon 0622372119
Email [email protected]
Website https://www.vu-nijkerk.nl/lezingen-2/literatuur-a-christmas-carol-van-charles-dickens.html

Deel deze activiteit


Terug naar activiteiten

© 2023 All rights reserved | Webdesign Perron18 | Ontwikkeling Embite Privacybeleid | Sitemap | Login