VUN Lezing: Het rampjaar 1672 – “de regering radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos”

Van: donderdag 01 december om 19:30
Tot: donderdag 01 december om 21:30

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Volgens een Nederlands gezegde was “de regering radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos”.

Het jaar 1672 staat in de geschiedenisboeken bekend als een Rampjaar voor de Nederlandse Republiek. Maar waarom eigenlijk? Wat gebeurde er precies in het Rampjaar 1672? Waarom was ‘het volk redeloos, de regering radeloos en ons land reddeloos’?

In het Rampjaar 1672 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van verschillende kanten aangevallen, namelijk door Engeland, Frankrijk (onder koning Lodewijk XIV) en de bisdommen Münster en Keulen.

Tijdens deze lezing gaan we het o.a. hebben over de grondoorlog tijdens het Rampjaar, de belangrijkste zeeslagen (Michiel de Ruyter), het keerpunt in september 1673 voor de Republiek en de gevolgen van het Rampjaar

Kosten deelname € 8,50
Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld. Een kaartje aan de deur kopen is mogelijk (alleen pin) VOL = VOL

Locatie Nijkerk