Orgelconcert Rien Donkersloot in de Grote Kerk

Datum en tijd

Van: dinsdag 29 augustus om 20:00

Beschrijving

Rien Donkersloot verzorgt het zesde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Deze organist van de Sint-Joriskerk in Amersfoort komt op dinsdag 29 augustus naar Nijkerk om het Van Deventer-orgel in de Grote Kerk te bespelen.

Programma
Het programma is een verzoekprogramma. Verzoeken indienen kan t.z.t. via www.orgelnijkerk.nl.

Over Rien Donkersloot
Rien Donkersloot (1985) ontving zijn eerste orgellessen van Arie van den Berg in Barendrecht, waarna hij zijn studie vervolgde bij Arjen Leistra. Hij studeerde Orgel en Kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten. Verder volgde hij lessen bij Michel Chapuis, Andres Cea Galan, Harald Vogel, Olivier Latry, Zsigmond Szathmary en Thomas Trotter.

Sinds 2012 is hij organist van de Sint-Joriskerk te Amersfoort. Ook is hij organist van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Verder is hij actief als begeleider, docent en beiaardier. Rien is stadsbeiaardier van Haarlem, Brielle, Goes en Ridderkerk.

Het orgel
1756 is het bouwjaar van het orgel in de Grote Kerk. De orgelmaker Matthijs van Deventer uit Nijmegen bouwde het instrument. De meubelmaker Andries van Bolder uit Arnhem was verantwoordelijk voor de buitenkant. Hij maakte van de eikenhouten orgelkas een kunstwerk met uitbundig houtsnijwerk.

Oorspronkelijk had het orgel 22 registers, verdeeld over het hoofdwerk en het rugwerk. Het pedaal was aangehangen. Eén van de vele aanpassingen en restauraties van het instrument vond plaats in 1910. De firma De Koff plaatste toen een Subbas 16′ op het pedaal en bracht twee pedaalkoppels aan. Dit vergrootte de mogelijkheden van het orgel enorm.

Bij de laatste restauratie (1975-1988) is het orgel zo veel mogelijk in de originele staat teruggebracht, met behoud van het zelfstandige pedaal. De klank, die mede door de opengewerkte zijkanten van het orgel uitstraalt, kenmerkt zich door warme prestanten, heldere fluiten, stevige tongwerken en een heel palet aan vulstemmen.

Contact

Locatie Nijkerk
Adres Holkerstraat 1 Nijkerk
Email [email protected]
Website https://www.orgelnijkerk.nl

Deel deze activiteit


Terug naar activiteiten

© 2023 All rights reserved | Webdesign Perron18 | Ontwikkeling Embite Privacybeleid | Sitemap | Login