Orgelconcert Peter Eilander

Datum en tijd

Van: dinsdag 06 augustus om 20:00

Beschrijving

Organist Peter Eilander verzorgt op dinsdag 6 augustus het vierde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Hij speelt een afwisselend en aansprekend programma met koraalmuziek en een selectie aan orgelliteratuur, waaronder ook Frans-romantische werken.

Het programma

Eilander opent het concert met een inleidende koraalbewerking van Feike Asma (1912-1984). Welk lied we gaan horen, blijft een verrassing. Vervolgens klinkt er een werk van Johann Sebastian Bach (1685-1750): het Preludium in e-moll(BWV 548). Eilander nam dit stuk (inclusief de fuga) ook op in de Dom van Riga voor zijn nieuwste CD BACH & Influence. Het Preludium staat bekend als een stuk met een zwaarmoedig karakter. Muziek die ook prima klinkt op het Van Deventer-orgel uit 1756 zijn de Sonates van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847). Eilander speelt Sonate IV, die bestaat uit vier delen. De opening Allegro con brio ( = levendig, ‘met vuur’) klinkt wervelend en een tikkeltje onstuimig. Het Andante religioso ( = rustig gaand, religieus en plechtig klinkend) vormt een rustig vervolg, dat klinkt als een stukje kerkmuziek. Het zangerige en melodieuze Allegretto ( = een beetje allegro) is het derde deel van deze Sonate. Het Allegro maestoso e vivace ( = opgewekt, majestueus en levendig) is een indrukwekkend slot van de Sonate IV.

Rustiger klanken volgen met het Allegretto Grazioso ( = een beetje allegro, sierlijk) van Berthold Tours (1838-1911). Dit is een opgewekt stuk met een leuke melodie, waarbij de fluitregisters van het orgel aan bod komen. Muziek van Alexandre Guilmant (1837-1911) klinkt niet vaak op het Nijkerkse orgel, dat al ruim 80 jaar oud was toen Guilmant werd geboren. Toch biedt het orgel qua klankkleuren voldoende mogelijkheden voor sommige van zijn muziek. Eilander programmeert het Grand Choeur Triomphale. De titel van dit stuk zegt al hoe het klinkt: groots en triomfantelijk.

Of de Toccata en sol majeur van Théodore Dubois (1837-1924) daadwerkelijk gespeeld wordt, is nog de vraag. Minne Veldman, die zijn programma eerder indiende, speelt dit stuk namelijk ook al. We hebben Eilander gevraagd of hij een ander stuk kan programmeren. Het concert wordt besloten met een eigen koraalfinale van Peter Eilander.

Over de organist

Peter Eilander begon zijn organistenloopbaan op 10-jarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen. Tegenwoordig is hij organist van de Eben Haëzerkerk in Apeldoorn. Eilander studeerde aan het conservatorium in Zwolle bij Dorthy de Rooy (orgel) en Epke de Jong (piano) en volgde interpretatielessen bij Nico Waasdorp en Jan Bonefaas. Eilander is actief als concertorganist, dirigent en begeleider en nam vele LP’s en CD’s op. In 1993 en 2006 ontving hij Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. In 2015 werd Eilander geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Van harte welkom

Het concert op dinsdag 6 augustus begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; aan de uitgang wordt gecollecteerd. Na afloop is er in ‘t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen bezoekers elkaar ontmoeten en napraten met de organist.

Contact

LocatieNijkerk
AdresHolkerstraat 1 Nijkerk
Emailinfo@orgelnijkerk.nl
Websitehttps://www.orgelnijkerk.nl

Deel deze activiteit


Terug naar activiteiten

© 2019 All rights reserved | Webdesign Perron18 Nijkerk Privacybeleid | Sitemap | Login