Orgelconcert Minne Veldman

Van: dinsdag 20 augustus om 20:00

Minne Veldman verzorgt op dinsdag 20 augustus het vijfde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Op het Van Deventer-orgel uit 1756 speelt hij koraalmuziek en orgelwerken van onder anderen Walther, Bach, Widor en Franck. Veldman sluit af met een eigen koraalbewerking over Psalm 101.

Over het programma

Minne Veldman opent het concert met koraalmuziek: Partita ‘Jesu, meine Freude’ van Johann Gottfried Walther (1684-1748). De melodie kent u van het lied ‘Heugelijke tijding’. Het werk is een variatiereeks waarin de melodie steeds klinkt met een andere registratie en een andere manier van spelen. Hiermee komen direct allerlei verschillende klanken van het orgel aan bod. Het tweede programmapunt is de Toccata F-dur (BuxWV 157) van de Noord-Duitse barokcomponist Dietrich Buxtehude (1637-1707). Deze toccata is een stuk muziek dat eerst wat rustig voorkabbelt om te eindigen in een wervelend slot.

Vervolgens staat de Trio Sonata 3 in d-moll van Johann Sebastian Bach (1685-1750) op het programma. In dit driedelige stuk speelt de organist telkens drie stemmen. Het eerste deel, Andante ( = rustig gaand), vormt een wat voorzichtig klinkende opening, die al snel een onrustig karakter krijgt. De stemmen dartelen om elkaar heen, lijken soms ‘achter elkaar aan te zitten’ en vallen soms ook weer verrassend mooi samen. Het Adagio e dolce ( = langzaam en liefelijk) is het middendeel, dat heel berustend en vredig klinkt. In het Vivace ( = levendig) klinken zeer snelle noten die het geheel een sprankelend karakter geven.

Na de drie barokcomponisten Walther, Buxtehude en Bach, is het tijd voor drie componisten uit de Franse romantiek. Veldman programmeert de Marche Américaine (opus 31) van Charles-Marie Widor (1844-1937) in een bewerking van Marcel Dupré. Het stuk is oorspronkelijk geschreven als orkestmuziek. De klanken van dit stuk zijn een typisch Amerikaans-nationalistisch, maar wel in een Frans-romantisch jasje. Na het bombastische einde volgt een rustig werk: Andantino en sol mineur (FWV 25) van César Franck (1822-1890). Het is een rustig stuk, waarin de Dulciaan 8′ als solostem en zachte registers elkaar afwisselen.

De Toccata en sol majeur van Théodore Dubois (1837-1924) is één van de beroemde Franse toccata’s. Dubois begint met een spetterend thema, waarna een rustig koraal-achtig middendeel mét fragmenten van het thema komt, gevolgd door een herhaling en uitwerking van het toccatathema.Het slot van het concert is een eigen koraalbewerking van Minne Veldman (*1980): Inleiding, Variaties en Finale Psalm 101. Opnieuw horen we een koraalmelodie met verschillende registraties en telkens op een andere manier gespeeld. Zo eindigt het concert net zoals het begon.

Over Minne Veldman

Minne Veldman (1980) ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle. Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar door heel Nederland is hij een veelgevraagd concertorganist. Van zijn orgelspel verschenen 10 solo-CD’s. Als kerkorganist is hij actief sinds 1994, eerst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk. Hij geeft orgelles, is dirigent van meerdere koren en schrijft veel orgelmuziek en koormuziek. Veldman is organisator van het Orgelfeest, de YouTube-Orgeldag, de Orgelzomer Urk en de Zomerserie Orgelconcerten Vollenhove.In 2019 viert hij zijn 25-jarig organistenjubileum met een jubileumtour langs de mooiste en grootste Nederlandse orgels, een orgeltournee door Zuid-Afrika en een orgeltrip naar Parijs.

Van harte welkom

Het orgelconcert op dinsdag 20 augustus begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, met een collecte aan de uitgang. Na afloop is er in ‘t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunt u gezellig napraten.

LocatieNijkerk
AdresHolkerstraat 1 Nijkerk