Orgelconcert Harm Hoeve in de Grote Kerk

Van: dinsdag 31 juli om 20:00

Harm Hoeve verzorgt op dinsdag 31 juli het vierde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk. Hij heeft een aantrekkelijk programma samengesteld met een afwisseling van eigen koraalmuziek en werken van bekende componisten. Hiermee kan hij de schoonheid van het orgel uit 1756 heel goed laten horen.

De organist opent het concert met twee eigen koraalbewerkingen: Grand Choeur over ‘Van U wil ik zingen’ en een Orgelkoraal over Psalm 139. Daarna komt het Prealudium en Fuga in C moll (BWV 549) van Johann Sebastian Bach (1685-1750), een stuk waarvan het Prealudium begint met een pedaalsolo en een Fuga waarin het orgel een daverend slotakkoord in C laat horen. Daarna volgt muziek van een tijdgenoot van Bach: Georg Friedrich Händel (1685-1759). Van hem klinkt het Concerto VI in Bes: het vrolijke en bekende Allegro, een dromerig Larghetto en het virtuoze Allegro moderato. Vervolgens klinkt het Trio in Es van Johann Ludwig Krebs (1713-1780) die een vriend en leerling was van Bach.

Een eeuw later dan Bach, Händel en Krebs leefde de Nederlandse pianist, organist en componist Samuël de Lange sr. (1811-1884). Van hem speelt Hoeve de Fantasie-Sonate III, waarin de melodie van het Pinksterlied “Ja Jezus heerscht! Het ongeloof verstomm'” verwerkt is. Dit is dezelfde wijs als Psalm 22. Dit stuk is geheel gecomponeerd in de stijl van Felix Mendelssohns orgelsonates. Na dit onstuimige werk volgt een rustpunt in het programma: The Messenger on the Hill van Ad Wammes (*1953). Als voorlaatste stuk programmeert Hoeve een orgelklassieker: de feestelijke Fanfare van Nicolas Jacques Lemmens (1823-1881). Het concert eindigt met een eigen koraalfinale van Harm Hoeve. Waarover die gaat is nog een verrassing.

Harm Hoeve (1964) begon zijn opleiding aan de muziekschool in Zwolle en studeerde daarna orgel aan het Zwolse conservatorium, bij Harm Jansen. Aan het Hilversumse conservatorium studeerde hij piano bij Matthijs Verschoor. Daarnaast volgde hij lessen bij Piet Kee en Guy Bovet aan de Internationale Zomer Academie voor Organisten in Haarlem. Hij is kerkorganist in Rouveen en is bekend als concertorganist, koorbegeleider, dirigent en begeleider van solisten.

Het orgel van de Grote Kerk dateert van 1756 en is gebouwd door Matthijs van Deventer (pijpwerk en mechaniek) en Andries van Bolder (orgelkas). Het is een barokorgel met een heel karakteristiek geluid, met onder meer zeer heldere fluitregisters en stoere tongwerken. Het heeft in totaal 23 registers. Lees de uitgebreide geschiedenis op www.orgelnijkerk.nl.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.

Locatie Nijkerk Centrum
Adres Holkerstraat 1 Nijkerk
Email [email protected]
Website http://www.orgelnijkerk.nl