Lezing Muziek in Nederland, 1945-1960

Van: donderdag 19 december om 19:30

Op donderdag 19 december houdt Hans Slijkerman in Museum Nijkerk een lezing over muziek in Nederland van 1945 tot 1960. Veel muziek komt voorbij, met authentieke beelden. Bijzondere aandacht gaat uit naar de Nijkerkse componist Jakob van Domselaer.

Het programma start om 19.30 uur. In de pauze is er gelegenheid de tentoonstelling ‘Muziek uit Nijkerk’ te bezichtigen.

Inhoud lezing

In het eerste deel van de lezing komen verschillende na-oorlogse muzikale onderwerpen aan de orde, zoals het radiodansorkest The Ramblers, het huisorkest van de VARA destijds. De naam popmuziek bestond nog niet, maar rock-‘n-rollband The Tielman Brothers was in de ’50-er jaren al baanbrekend bezig. Het Nederlandstalige lied werd na de Tweede Wereldoorlog vertegenwoordigd door artiesten als Wim Sonneveld, Teddy Scholten en de toentertijd zeer populaire Eddy Christiani.

Het tweede deel van de lezing gaat over de avant-gardistische componist Jakob van Domselaer (1890-196). Nog in Nijkerk wonend, begon hij atonale muziek te schrijven waarmee hij zijn tijd tientallen jaren vooruit was.

Hans Slijkerman (1958) is neerlandicus en in het dagelijks leven docent Geschiedenis en Nederlands.

Donderdag 19 december 2019, aanvang 19.30 uur. Kaartjes € 5,– p.p. inclusief koffie of thee, te reserveren via info@museumnijkerk.nl of te koop bij de balie van Museum Nijkerk, Venestraat 16, Nijkerk (maximaal 35 personen). Zie www.museumnijkerk.nl.

LocatieNijkerk Centrum
AdresVenestraat 16 3861 BX Nijkerk