Lezing: Maria van Gelre, de speurtocht naar een bewogen leven

Datum en tijd

Van: maandag 10 februari om 19:30
Tot: maandag 10 februari om 21:30

Beschrijving

Verzorgd door VUN

Marie d’Harcourt, geboren in 1380 in Normandië, trouwde in 1405 met de Gelderse hertog Reinoud IV. Haar huwelijk kwam voort uit politieke belangen: de coalitie tussen Frankrijk en Gelre was bedoeld als barrière tegen de opkomende macht van Bourgondië.

Maria moest voor nageslacht zorgen, zo stond in het huwelijkscontract, op straffe van terugbetaling van de bruidsschat. Maria, vooral bekend door het prachtige gebedenboek dat voor haar gemaakt is, had een bewogen leven en bleef kinderloos.

Toen twee jaar geleden het onderzoek naar het gebedenboek van Maria van start ging, was er over haarzelf echter nauwelijks iets bekend. Grondig onderzoek in talrijke archieven en andere bronnen heeft ondertussen veel opgeleverd.

In deze lezing vertelt Hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde Johan Oosterman over het levensverhaal van Maria (dat in het Engels als ‘tragic life story’ aangeduid zou worden) en laat vooral ook zien hoe de zoektocht daarnaar in zijn werk gaat, speurend in archieven, bibliotheken, musea en de schatkamers van kerken en kloosters.

Kosten: €7,50 p.p., aanmelden bij de VUN

Deel deze activiteit


Terug naar activiteiten

© 2023 All rights reserved | Webdesign Perron18 | Ontwikkeling Embite Privacybeleid | Sitemap | Login