Lezing David van Reybrouck: Revolusi, een levende geschiedenis

Datum en tijd

Van: donderdag 24 november om 19:30
Tot: donderdag 24 november om 21:30

Beschrijving

Indonesische onafhankelijkheidsstrijd maakte een einde aan de Nederlandse koloniale heerschappij in Azië. Een geschiedenis die ook nu nog verdeelt. Maar wat gebeurde daar eigenlijk precies? En hoe beleefden Indonesiërs hun strijd voor onafhankelijkheid?

David Van Reybrouck deed zes jaar onderzoek en sprak de allerlaatste getuigen van deze geschiedenis in Nederland en Indonesië, maar ook in Japan en Nepal. In zijn boek Revolusi: een levende geschiedenis leert David ons met andere ogen kijken naar Nederlands-Indië. Hij legt uit uit waarom een onafhankelijk Indonesië de wereld voorgoed veranderde. Aan de hand van mooie beelden, pakkende verhalen en intrigerende personages neemt hij de lezer mee en laat hij zien hoe de Indonesische revolusi nog steeds door leeft in onze tijd.

Voor het indrukwekkende boek Revolusi interviewde schrijver, cultuurhistoricus en archeoloog David Van Reybrouck bijna tweehonderd getuigen van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Maar nog veel verhalen zijn onbekend en niet gehoord. Saskia van den Berg-Ebbenhorst (Conservator Museum Nijkerk) gaat deze avond in gesprek met David over zijn boek en de geschiedenis van Nederlands-Indië.

David Van Reybrouck: ‘Toen ik aan Revolusi werkte, was het een voorrecht om al die getuigen te mogen spreken. Tegelijk besefte ik dat er nog zoveel verhalen onbekend zijn. Ik hoop echt dat deze site een aantal nieuwe stemmen en perspectieven zichtbaar mag maken. De vele lezersbrieven die ik kreeg bevatten alvast schatten aan informatie.’

David Van Reybrouck
David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn meest recente boek is Revolusi. Daarvoor schreef hij o.a. Congo: Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Verder schreef hij onder andere Tegen Verkiezingen. Hij won de prestigieuze Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre.

Bezoek ook de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ in Museum Nijkerk!
In Museum Nijkerk is t/m maart 2023 de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ te zien. Voor het eerst wordt het verhaal verteld van de banden van een kleine stad met het qua inwonertal op drie na grootste land ter wereld. In de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ wandelen bezoekers door de geschiedenis van de Indische archipel en houden halt bij díe gebeurtenissen die een relatie hebben met de stad Nijkerk.

Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld.
Prijs: € 12.50 p.p.

Contact

Locatie Nijkerk
Adres Frieswijkstraat 99 Nijkerk
Telefoon 0332451756
Email [email protected]
Website https://nijkerk-hoevelaken.op-shop.nl/4300/lezing-david-van-reybrouck-revolusi-een-levende-geschiedenis/24-11-2022

Deel deze activiteit


Terug naar activiteiten

© 2023 All rights reserved | Webdesign Perron18 | Ontwikkeling Embite Privacybeleid | Sitemap | Login