Grote Kerk open voor Nationale Orgeldag

Van: zaterdag 12 september om 13:00
Tot: zaterdag 12 september om 15:30

Op Nationale Orgeldag, zaterdag 12 september, is de Grote Kerk van Nijkerk van 13.00 tot 15.30 uur geopend voor publiek. Bezoekers kunnen zo het orgel vanuit de kerk bekijken en het instrument beluisteren. Er is een vrije in- en uitloop volgens de aangegeven looproute in de kerk.

Demonstraties en concert

De middag wordt ingevuld door twee van de organisten van de Grote Kerk. Bas Blankesteijn verzorgt orgeldemonstraties om 13.00 en 14.00 uur. Bezoekers kunnen zo de werking en klank van het instrument leren kennen. Diederik Blankesteijn geeft van 15.00 tot 15.30 uur een orgelconcert met muziek van Jean-Baptiste Lully, Heinrich Scheidemann, Jan Pieterszoon Sweelinck, Dietrich Buxtehude en eigen werk.

Lokale activiteit

De Nationale Orgeldag wordt jaarlijks gecombineerd met de Open Monumentendag. “Nu de Open Monumentendag in Nijkerk niet doorgaat, zal deze tweede zaterdag van september in de Grote Kerk een stuk rustiger verlopen dan gewoonlijk”, aldus de orgelcommissie. “Normaal gesproken kan iedereen die dat wil het Van Deventer-orgel zelf bespelen, maar dat is nu lastig te organiseren.” Ook de landelijke openingsmanifestatie van de Nationale Orgeldag gaat niet door. Het landelijke comité roept nu op lokaal iets te organiseren. “Als orgelcommissie hebben we ervoor gekozen de kerk open te stellen. Dit kan binnen alle geldende regels en richtlijnen.”

Locatie Nijkerk
Adres Holkerstraat 1 Nijkerk
Email [email protected]
Website https://www.orgelnijkerk.nl