Grote Kerk geopend

Van: zaterdag 24 augustus om 13:30
Tot: zaterdag 24 augustus om 15:00

Op verschillende momenten in de zomer is de Grote of Sint Catharinakerk van Nijkerk geopend voor publiek. Proef de historie in dit eeuwenoude gebouw, bekijk het typisch protestantse, sobere interieur of luister naar het prachtige orgel uit 1756. Dit kan van 13.30 uur tot 15.00 uur.

Geschiedenis

De kerk dateert van de late middeleeuwen. In 1421 werd de voorganger van de huidige kerk verwoest tijdens oorlogshandelingen. In 1461 begon de bouw van de huidige kerk. In 1540 raakte de kerk zwaar beschadigd bij eens stadsbrand, waarna een herbouw plaatsvond.

Interieur

Van het oorspronkelijke Rooms-katholieke interieur zie je nog enkele elementen. Zo zijn er verschillende gebeeldhouwde koppen te zien in de gewelven. Echte blikvangers zijn de preekstoel uit 1789 en het orgel uit 1756. Ook de grote grafzerk van de familie Van Renselaer in de zijbeuk valt op. Een ander pronkstuk is de regentenbank: een grote overkapte bank waar vroeger het stadsbestuur zat tijdens de kerkdiensten.

NB. De toren is op deze momenten NIET geopend. Een torenbeklimming kun je iedere donderdagavond in juli en augustus doen.

LocatieNijkerk
AdresHolkerstraat 1 Nijkerk