Film en Lezing Arctic

Datum en tijd

Van: donderdag 16 januari om 18:45

Beschrijving

Verzorgd door VUN

18.45 – 19.00 uur inloop bezoekers lezing
19.00 – 19.45 uur lezing
19.45 – 20.00 uur korte pauze voor start van de film + inloop van mensen die alleen voor de film komen
20.00 – 22.30 uur film vertoning plus aansluitend even na te praten over de film voor wie dat wil

Korte introductie Lezing: Overwintering op een ijsschots. De Nederlandse Poolexpeditie van 1883-1884
Een spectaculair verhaal over de vergeten Nederlandse KNMI-poolexpeditie van 1882-83.

Achter Nova Zembla wordt hun schip gekraakt door het ijs en vergaat. Het schip zinkt samen met een deel van de voedselvoorraden naar de bodem van de Karazee. Het is 1882, dus er is geen marifoon of telefoon om hulp in te roepen.

Uit noodzaak bouwen de opvarenden met vereende krachten uit houtrestanten een huis op een grote ijsschots. Tijdens hun gedwongen overwintering op het ijs werken ze vervolgens keurig het wetenschappelijk KNMI-onderzoeksprogramma af. Elk uur van de dag, zeven dag van de week, maand in maand uit, loopt een van hen een rondje langs de her en der op diverse ijsschotsen opgestelde meetinstrumenten. Hij noteert daarbij met koude vingers de afgelezen waarden in een klein opschrijfboekje.

De volgende zomer loopt de groep – wekenlang – terug naar het Russische vasteland. Letterlijk springend, van ondertussen tot pulp gesmolten ijsschots, naar een volgende tot pulp gesmolten ijsschots … Terwijl vlak onder hen de donkere diepten van de Karazee kolkt.

Film met Mads Mikkelsen
Een man is gestrand op de noordpool en overleeft in de hoop op redding. Wat zijn redding had kunnen zijn eindigt in een ernstig ongeluk waarbij hij het leven van één van de twee inzittenden kan redden. Hij staat voor de keuze en beslist met zijn zwaar gewonde metgezel er op uit te gaan in de hoop op redding. Het wordt een bizare tocht……. Fantastische vertolkte rol van Mikkelsen.

Meer info op de website van de VUN.

Voor de kaartjes voor de filmavonden die samen met de VUN georganiseerd worden, gelden aangepaste toegangsprijzen. De combinatieticket en filmtickets kunnen op de website van de bibliotheek besteld worden zoals reguliere films en zijn inclusief een kopje koffie/thee.

Combinatieticket voor lezing + film: € 12,50
Los ticket voor de film: € 7,00
Los ticket voor de lezing: € 7,50, te bestellen via de VUN

Contact

Locatie Nijkerk
Adres Frieswijkstraat 99 Nijkerk
Website https://www.bibliotheeknijkerk.nl/

Deel deze activiteit


Terug naar activiteiten

© 2023 All rights reserved | Webdesign Perron18 | Ontwikkeling Embite Privacybeleid | Sitemap | Login