Expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’

Datum en tijd

Van: dinsdag 02 augustus om 00:00
Tot: woensdag 31 mei om 00:00

Beschrijving

In Museum Nijkerk is t/m mei 2023 de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ te zien. Voor het eerst wordt het verhaal verteld van de banden van een kleine stad met het qua inwonertal op drie na grootste land ter wereld. In de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ wandelen bezoekers door de geschiedenis van de Indische archipel en houden halt bij díe gebeurtenissen die een relatie hebben met de stad Nijkerk. Er blijken veel Nijkerkers te zijn die in Indië hebben gewerkt, van plantagehouders en juristen tot onderwijzers en militairen en hun gezinnen. Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman werd in Nijkerk geboren; Jakarta kent nog steeds het Eijkman Institute, waar tegenwoordig de Covid-19 vaccins worden gemaakt. Onderdeel van de expositie zijn voorwerpen uit de tijd van de gevangenschap onder de Japanners. Van de in Indië omgekomen militairen die elk jaar op 4 mei worden herdacht bij het Indiëmonument in het Van Reenenpark, zijn de levensverhalen opgetekend. Ook zijn posters te zien van de Indonesische vrijheidsstrijders.Na de onafhankelijkheid kwamen Indische Nederlanders in Nijkerk wonen; zij vertellen op film hun indringende verhalen.

De openingshandeling zaterdag 30 juli werd verricht door Ruud Flohr en zijn kleindochter Romy-Jane. Samen strijden zij nog steeds voor eer- en rechtsherstel (zie www.deindischekwestie.nl).

De expositie eindigt met hedendaagse  vriendschappen, en met prachtige schilderijen van Carla Martens uit Nijkerk en Andi Ian Surya uit Sumatra, Indonesië.

 

Contact

Locatie Nijkerk Centrum
Adres venestraat 16 3861 BX Nijkerk
Telefoon 0332457005
Email [email protected]
Website https://museumnijkerk.nl/

Deel deze activiteit


Terug naar activiteiten

© 2023 All rights reserved | Webdesign Perron18 | Ontwikkeling Embite Privacybeleid | Sitemap | Login