Apollo Ensemble met omstreden Brockes-Passion in Nijkerk

Datum en tijd

Van: zondag 31 maart om 14:00

Beschrijving

“Componist Telemann tartte alle regels”

Als Barthold Heinrich Brockes (1680-1747) nu had geleefd, dan had hij waarschijnlijk de Nobelprijs voor Literatuur ontvangen. De succesvolle dichter uit Hamburg schreef in 1712 een meesterlijk libretto over het lijden en sterven van Christus. Bach leunde erop bij het componeren van zijn Johannes-Passion en ook veel van zijn tijdgenoten hebben dit libretto als basis gebruikt. Het Apollo Ensemble brengt een drietal van deze passies. Vorig jaar was dat de uitvoering van Händel, dit jaar toert het ensemble  samen met een achttal solisten door Nederland met de Brockes-Passion van Georg Philipp Telemann. Zondagmiddag 31 maart verzorgen zij een optreden in de Sint Catharinakerk in Nijkerk. Hoofdsponsor van het concert is de Van den Tweel Groep.

“De Brockes-Passion van Telemann is veel extraverter dan de uitvoering van Händel”, zegt Marion Boshuizen van het Apollo Ensemble. “Telemann heeft er een echt barokwerk van gemaakt met veel verschillende instrumenten. Als strijkers koos hij niet alleen voor de viool, altviool, cello en contrabas maar ook voor de viola d’amore. Bij de blazers zette hij naast de hobo en de fagot ook de blokfluit, de traverso en zelfs koperblazers in. Telemann was fantasierijk en hield van experimenteren en contrasten. Hij buitte alle emoties in de tekst maximaal uit en tartte daarmee alle geldende regels van de religieuze machthebbers. Passies hoorden sober, Telemann was vooral uitbundig.”

Uitsmijters

Meerdere malen werden er uitvoeringen door de kerk verboden. Dan huurde Telemann zelf een kerkgebouw om, buiten de officiële diensten om, toch zijn Brockes-Passion te laten uitvoeren. Het publiek stroomde massaal toe en er werden zelfs uitsmijters ingezet om de mensen te weren die zonder kaartje naar binnen probeerden te komen.

Brockes

De teksten van Brockes zijn vanuit de mens geschreven en verre van liturgisch. Ze spreken rechtstreeks tot het hart. Het volk omarmde zijn woorden, de kerk had aanzienlijk meer moeite met zijn dramatische en opera-achtige vertolking van het lijdensverhaal. Lees meer in de Brockes-wegwijzer: www.apollo-ensemble.nl/brockeswijzer.

Solist uit Nijkerk

Eén van de solisten is tenor Falco van Loon, woonachtig in Nijkerk en oprichter van het Bach Consort Nijkerk. Hij zingt de rol van evangelist. Naast zijn samenwerking met het Apollo Ensemble zingt hij ook regelmatig met het Groot Omroepkoor, het Nederlands Kamerkoor en de Nederlandse Bachvereniging.

Over het Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Italië, Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten. Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan bracht het Apollo Ensemble onlangs de cd Het Hoofd van Haydn uit. Het album verscheen in combinatie met de gelijknamige roman van Theun de Vries, die voor deze gelegenheid opnieuw werd uitgegeven. In juni maakt het ensemble zijn opwachting op de Händel-Festspiele in het Duitse Halle.

Kijk en luister naar de trailer: www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=htWkT7xlN7w

Brockes-Passion van Georg Philipp Telemann | Apollo Ensemble o.l.v. David Rabinovich, Renate Arends en Elvire Beekhuizen – sopraan, Franske van der Wiel en Nicola Wemyss – alt, Falco van Loon en Pablo Gregorian – tenor, Michiel Meijer en Andrew Hopper – bas

Zondag 31 maart 2019, aanvang 14.00 uur

Locatie: H. Catharinakerk, Holkerstraat 36, Nijkerk

Tickets & Info: www.apollo-ensemble.nl

Contact

LocatieNijkerk
AdresHolkerstraat 36 Nijkerk
Websitehttp://www.apollo-ensemble.nl

Deel deze activiteit


Terug naar activiteiten

© 2019 All rights reserved | Webdesign Perron18 Nijkerk Privacybeleid | Sitemap | Login