Aangepaste Open Monumentendag dit jaar met thema ‘leermonument’

Datum en tijd

Van: zaterdag 12 september om 00:00

Beschrijving

Vanwege corona gaat Open Monumentendag dit jaar niet door in de gebruikelijke vorm. Wel is een aantal monumenten in de gemeente Nijkerk op zaterdag 12 september geopend voor publiek en staan we stil bij het thema van dit jaar ‘leermonument’.

Zo is het rijksmonument het Eijkmanhuis aan de Venestraat 37 in Nijkerk een echt leermonument. Het heeft lang een onderwijsfunctie gehad; als Franse kostschool en later als lagere school. Het is vooral ook het geboortehuis van Professor Dr. Christiaan Eijkman. Eijkman kreeg in 1929 de Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde.

Het monument is voor, tijdens en na Open Monumentendag ‘digitaal geopend’. U kunt het bezichtigingen via dit YouTube filmpje.

 Activiteiten bij Stoomgemaal Arkemheen

Andere monumenten zijn zaterdag wel fysiek geopend. Zo organiseert het Stoomgemaal Arkemheen een aantal activiteiten in het kader van Nationale Monumenten maaldag. De 13e editie van de Oude Ambachtenmarkt gaat dit jaar niet door, maar er is wel een ‘1,5 meter versie’ met een mandenmaker  en oude Hollandse spellen. Voor de kinderen is er een letterspeurtocht. Op de zolder van het bezoekerscentrum is de expositie ‘Kijk op de Dijk’ met een puzzelopdracht, waarbij kinderen een verrekijker kunnen winnen. Uiteraard is ook het stoomgemaal deze dag in werking. Het stoomgemaal is geopend tussen 11.00 en 16.00 uur.

Nationale Orgeldag in de Grote Kerk

Ook is de Grote Kerk op 12 september geopend in verband met Nationale Orgeldag. De kerk is te bezoeken tussen 13.00 en 14.00 uur. Om 13.00 en 14.00 wordt er een orgeldemonstratie gegeven en om 15.00 is er een klein slotconcert.

Coronamaatregelen

Uiteraard geldt voor bezoekers van deze activiteiten dat zij de coronamaatregelen in acht nemen. Dit betekent onder meer dat mensen 1,5 meter afstand houden en dat er bij drukte gevraagd kan worden om te wachten.

Meer weten?

Informatie over het landelijke programma van Open Monumentendag vindt u op: www.openmonumentendag.nl.

Contact

Locatie Buitengebied
Website http://www.openmonumentendag.nl

Deel deze activiteit


Terug naar activiteiten

© 2023 All rights reserved | Webdesign Perron18 | Ontwikkeling Embite Privacybeleid | Sitemap | Login